DEMİREL; "KUTLAMADIK, KUTLAMAYACAĞIZ"

Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel; “Maalesef 116 yıl öncesinin sergilenen direnç ve dayanışması bugün yoktur.” Dedi.

DEMİREL; "KUTLAMADIK, KUTLAMAYACAĞIZ"
24 Temmuz 2024 - 17:02 - Güncelleme: 29 Temmuz 2024 - 17:16
Cemiyet Başkanı Demirel 24 Temmuz sansürün kaldırılışının 116. Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Demirel mesajında, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak ilan edilen bugünü 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti olarak hiç kutlamadıklarını ve bundan sonra da kutlamayacaklarını işaret etti. 
Demirel açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Değerli arkadaşlar, Bugün 24 Temmuz 2024 ve sansürün kaldırılışının 116. Yıldönümü. 
116 yıl önce bir grup gazetecinin baş kaldırarak ve " yeter artık " diyerek, 'yayınlanmadan önce' yazılarını sansür kurullarının denetimine vermemeleri Türk basını için bir milattır. Bu baş kaldırı ile 116 yıl önce sansür kurulları kaldırılmış, 'sansür' ifadesi o günün yasalarından çıkarılmıştır.
Peki ya sonrası!
Cumhuriyet ile birlikte basın özgürlüğü anayasal güvence altına alınmıştır. Hal böyle iken tüm dönemler boyunca cezaevlerimiz gazetecilerin, yazarların ikinci adresi olmuştur. Tüm iktidarlar 'kendi basınını' yaratma çabasına girmiş ve bu nedenledir ki, gerçek özgürlük BASIN MESLEK YASASININ çıkmasına bağlı iken 100 yıllık Cumhuriyetimiz boyunca bu yasa çıkarılmamış, iktidarların sopası hiç üzerimizden eksik olmamıştır.
Bugün şartlar daha ağırdır. Ancak unutulmamalıdır ki, maalesef 116 yıl öncesinin sergilenen direnç ve dayanışması bugün yoktur. 12 Eylül darbesi öncesinde gazete imtiyaz sahiplerine ikinci bir iş yapamaz yasağı varken 12 Eylül sonrasında bu yasağın kalkması ve gazete sahiplerinin bankacılıktan başlayarak her alanda holdingleşmesi bu sonucu doğurmuştur. Kısaca artık Türk basın camiasında 116 yıl önceki ruh artık yoktur. Tüm bunların ışığında SANSÜRÜN ADI YOK, ANCAK FİİLİ OLARAK VAR İSE, SON GÜNLERDE DENETİM ADI ALTINDA ÇAĞ DIŞI KALMIŞ BİR TAKIM YASALARIN ARKASINA SIĞINARAK YEREL BASIN DAHİ KAPANMA SINIRINA SÜRÜKLENİYORSA VE BUNUN BEDELİNİ HALK ÖDÜYORSA
KUTLANACAK BİR GÜNDEN SÖZ EDEMEYİZ.
Bu nedenle Sinop 15 Eylül gazeteciler cemiyeti olarak bugünü hiç kutlamadık, kutlamayacağız.
Saygı ve sevgilerimle.” dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

<