KENTSAV'DAN BASIN AÇIKLAMASI!

Sinop Kent Hakları Derneği (KENTSAV) tarafından, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 04.06.2024 tarihinde re’sen onaylanan “Sinop İli, Merkez İlçesi, Yenimahalle Alanlarda “Millet Bahçesi’ne ilişkin Uygulama İmar Değişikliği ile ilgili basın açıklaması düzenlendi.

KENTSAV'DAN BASIN AÇIKLAMASI!
12 Temmuz 2024 - 17:06 - Güncelleme: 16 Temmuz 2024 - 15:15
13.06.2024 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Sinop İl Müdürlüğü ilan panosunda bir ay süreyle Sinop Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Sinop İl Müdürlüğü’nce askıya çıkartılan karara bugün itiraz etmek için toplanan dernek üyeleri, itiraz dilekçelerini İl Müdürlüğüne teslim etti. Ardından KENTSAV Başkanı Mustafa Karakuzey basın açıklamalarını okudu. Öğretmen Evi Bahçesinde toplanan Dernek üyeleri ve vatandaşlar hazırladıkları dilekçeleri imzaladı. Daha sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü binasına giderek önce basın açıklaması gerçekleştirdiler sonrasında dilekçeler teslim edildi.

Dernek Başkanı Karakuzey açıklamasında; “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 04. 06. 2024 tarihinde re’sen onaylanan “Sinop İli, Merkez İlçesi, Yenimahalle Ada/Parsel: 118/3– 58/1 –759/1– 760/1–761/1–761/2 –761/3 ve Tescil Harici Alanlarda “Millet Bahçesi”ne ilişkin 1/5.000 ölçekli Nazım ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Değişikliği”nin Sinop Valiliği Çevre,  Şehircilik ve İklim Değişikliği Sinop İl Müdürlüğü’nce 13.06.2024 tarihinden itibaren bir ay süreyle ilan edildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. 
Bu değişikliğe göre; yürürlükteki imar planında park alanı olarak tahsisli 5.897,00 m2lik kısım “Millet Bahçesi” kapsamına alınmak istenmektedir. Bakanlığınızın tanımına göre, Millet Bahçesi “Bölgenin coğrafyasına özgü değerleri kapsayan ve gelecekte şehirlerin kültürel peyzaj kimliği ile markasını temsil edecek özgürlükte dinlenme ve eğlenme alanlarının bulunduğu estetik ve ekolojik değeri yüksek açık yeşil alandır.” olarak tarif edilmektedir. 

Sinop ve Sinop’lu için, paftada park alanı olarak tahsisli kısım, kentimize kara ya da deniz yoluyla gelenlerin her gün her daim gördüğü, Sinop’un markasını ve kimliğini temsil eden bir yerdir. Sinopluların dilinde “Parka gidiyoruz, parktan geliyoruz” yerleşmiş bir kültür dilidir. Bu alan zaten milletin yani biz Sinopluların parkı, bahçesidir. Burası, Kamu kaynakları kullanılarak deniz dolgusu ile kazanılmış ve halkın kullanımına açılmış bir yer, yeşil bir alandır. Bugün tekrar Bakanlık koltuğuna oturan Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı, 22 Kasım 2019 tarihinde Sinop’u ziyareti sırasında “Emekli Sandığı Otelinin (Melia Kasım Oteli) yıkılması ve bu alanın yeşil alana dönüştürülmesi” talimatını vermişti. An itibari ile “şehrin kültürel kimliğini ve markasını” temsil eden, yerel halkın gölgesinde oturması için kamu kaynakları kullanılarak yapılan pergolelerin kenarları kapatılarak oluşturulan kafeler birilerine peşkeş çekilmiş ve kullananlar da tabelalarını asmakta sakınca görmemişlerdir. Bu kimliğe eklenen “mısırcı, midyeci vs.” parkın kullanım alanlarını ayrıca işgal etmişlerdir. Sinop Merkez Belediye sınırları içinde yaklaşık 5 hektar büyüklüğündeki uygulaması yapılıp inşa edilen alan, TOKİ tarafından “Millet Bahçesi” olarak projelendirilmiştir. Projelendirilmiş alan içinde, İmar Yasağı olduğu esnada yapılaşmaya açılan yerler olmuş ve buralar kent kimliği ile hiçbir alakası olmayan sıra dükkânlarla işgal edilmiştir. Arkeolojik Sit Alanı üzerinde yapılmış olan bu yapılarla, planda sözü edilen emsal fazlasıyla kullanılmıştır. Ancak şu kadar ki binaların yapıldığı bu kısım, değişiklik yapmayı talep ettiğiniz planlarda bile halen “Park Alanı” olarak görülmektedir. Arkeolojik alan olarak değerlendirildiğinde kente değer katacak olan bu çok değerli yerler de maalesef ki birilerine peşkeş çekilmiştir. Sonuç olarak; Yapılan plan değişikliği ile “Millet Bahçesi” kapsamına alınan bu kamusal alanlar özel teşebbüsün kullanımına verilmiş bulunmaktadır. Yapılması istenilen plan değişikliği korkarız ki, bu ticari kullanımların babadan oğula intikalini sağlayacak resmi bir düzenleme amacı taşımaktadır. Eşsiz tarihi ve coğrafi kimliği olan bu kadim kentin üzerini kaplayan işgaliyelerden arındırılıp halkın özgür kullanımına açılmasını sağlayamadığı için yapılacak olan plan değişikliğine itiraz etmekteyiz.” İfadelerine yer verdi.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

<