Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

İYİ NİYET VE KARŞILIĞI

26 Haziran 2024 - 16:26 - Güncelleme: 03 Temmuz 2024 - 10:58

İnsan olarak birbirimize karşı samimi, hoşgörü, sevgi, saygı çerçevesi içersin de iyi niyetle yaklaştığımızda yaşadığımız ortamda hem barış sağlanacak  hem de bizleri mutlu edecektir.  İyi niyetli bir insan olmanın en önemli önceliği ise dürüst kişiliğe sahip olmaktır. Ne kadar dürüst olursak  olalım karşımıza  mutlaka kötü niyetli insanlar çıkacaktır. Bu karaktere sahip  insanların yapacağı tek şey insanların iyi niyetini suistimal ederek kendilerine çıkar sağlamaktır. Bu tutum ve davranış ise insanlık adına  yapılmış hiç hoş olmayan çirkin bir saldırıdır.  Kötü niyetli olan insanların negatif enerjisinden kurtulmak için o kişileri çok iyi tanımak ve o kişileri tanıdıktan sonra  arkadaşlık ve samimiyet duygusunu sonlandırmak olmalıdır. İnsanların iyi niyetine karşılık sürekli art niyet besleyen bu kötü ruhlu ve zalim insanların  merhamet duygusu  tamamen körelmiş, sadece akıllarından geçirdikleri  insanlık dışı emellerine ulaşmaktır. Bazen iyi niyetli yaklaşım  insana kaybettirse de sonunda kazanan ve galip gelen yine  iyi niyet olacaktır.   
Bazen iyi niyetle yapılan  her hangi bir şey bizleri zor durumda bıraktığı olmuştur. Bilmeyerek yaptığımız hatalar  başımızı ağrıtsa da istemeyerek yapılan bir yanlış olduğu için her zaman telafisi mümkün olan bir durumdur. Her hangi bir sıkıntı yaşamamak için yaptığımız işlerde  daha dikkatli olursak en azından zor durumda kalmamış oluruz. Bu işi ahlaki yönden  değerlendirirsek  iyi niyetli olmanın hem karakter hem de insanı tarafından baktığımızda  bir erdemliktir.  İyi niyetli insanlarında  yanılabileceğini, fakat  hiç bir zaman yalan konuşmadıkları için  insanları kandırma gayreti içerisine girmezler. İyi niyetlilik doğru ve güzel olan her şeyin peşinden koşmaktır.  İnsanlara karşı sevgi beslemek ve saygı duymak iyi niyetli insanların temel felsefesidir. İyi niyetliliğin arkasına saklanarak insanlara kalleşlik ve kötülük yaparak o kişileri zor durumda bırakmak vicdansızlığın ve ahlaksızlığın ta kendisidir. İyi niyetli insanlar toplumdan her zaman sevgi gördüğü gibi, kişiliklerine değer verilen saygın insanlardır.   İyi niyet insana verilmiş bir ödüldür. Bu ödül o kadar kıymetlidir ki insan olarak  karakter yapısından hiç bir şekilde  ödün vermeden ölünceye kadar iyi niyet çizgisini  korumak olmalıdır.                                                                                                    Yaşadığımız  ortamda  iyi niyetli insanlar olduğu gibi, kötü niyetli insanlarda olacaktır. Bazen iyi niyetin karşılığı kalleşçe saldırı olsa da, yaptıkları pisliklerin içinde kendileri boğularak hayat hak ettiği cezayı onlara mutlaka verecektir. Kötü niyetli insanları tanımak uzun zaman ister. Kendilerini birden ele vermezler. Önce kendilerini kamufle ederek  çirkin yüzlerini birden  göstermezler. Daha sonra,  arkadaş çevresine kabul ettirmek için sahte güzellikler üreterek bir şekilde  o çevreye kendilerini   kabul ettirirler.  Kötü zihniyet artık yavaş yavaş devreye sokularak kişi önce iftiraya maruz bırakılır ve şeytani planının ilk adımı böylece atılmış olur. Vicdansızlık ve ikiyüzlülük kötü karakterli insanların öç alma duygusunun bir şeklidir. Ruhları tamamen kirlenmiş ve hiç bir şekilde iyi niyeti düşünmeyen davranış şekilleri ile ne kadar acımasız bir kişiliğe sahip  oldukları karakter yapılarından bellidir. İnsanları birbirlerine düşürerek kötülük tohumu eken küflenmiş ve çıkarcı zihniyetten uzak durmak kötülüklerden kendimizi korumak demektir. İnsanın doğasında ve davranışlarının kökeninde olan iğlik ve kötülük duygusu yaşadığımız süre içeresinde  her zaman bizimle olacaktır. Burada esas olan iyi ve kötüyü ayırmak olmalıdır.
İyi niyet dendiğinde sadece insanoğluna mahsus bir davranış şekli değildir. Dünya üzerinde canlı olarak sadece biz insanlar yaşamıyor. Bizimle beraber yaşayan ve aynı havayı teneffüs eden  o kadar çok canlı var ki onlara saygı duymak ve yardım etmek bir insanlık görevidir. Sokaklarda dolaşan sahipsiz can dostlarına  iyi niyetle yaklaşarak onların karınlarını doyurmak ve  yaşamalarına  yardımcı olmak herkesin yapması gereken insani görevlerin başında gelir. Bu gezegende bizlerin yaşama hakkı varsa, aynı hakka hayvanlarda sahiptir. Bizlerin bu  dünyadan başka gideceğimiz yer olmadığı gibi, hayvan dostlarımızın da bu dünyadan başka gidecek yerleri yoktur. Aynı gezegeni beraberce paylaşmak zorunda olduğumuzdan can dostlarımıza sevgi ve merhametle yaklaştığımızda onlarda bizlere dostluğunu gösterecektir. Bizlerden istediği sadece bir kap içinde su ve   karınlarının  doyurulmasıdır. İnsanlara hiç bir zararı olmayan bu can dostları zaman zaman işkenceye   maruz kaldıklarını üzülerek takip etmekteyiz. Diğer taraftan, yaşam alanlarımızın  bir parçası olan  ormanlarımıza  insan olarak iyi niyetli davrandığımız söylenemez. Doğa olayının dışında insan hatasından kaynaklanan orman yangınlarının sonuçları maalesef çok  yıkıcı oluyor. Yangın söndürme sırasında orada görevli insanların hayatını kaybetmesi büyük üzüntü yaratıyor.  Ağaçların yanmasıyla beraber bir çok canlı türü 'de yanarak telef oluyor. Aynı zamanda,  yaşadığımız çevremize ve doğamıza  elimize ne geçerse atarak  çöplük haline getiriyoruz. Maalesef çevremize de  iyi niyetli bir şekilde davranmayarak  kirletmeye devam ediyoruz.   İYİ NİYETİN KARŞILIĞI insanların birbirine zarar vermeden  barışçıl bir şekilde yaşamak olmalı ve  dünyamızdaki diğer  tüm canlılara merhamet göstererek  beraberce yaşayalım.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum