Doğan ÖZDEMİR

Doğan ÖZDEMİR

" EMEKÇİNİN KÖŞESİ "
[email protected]

Değişim, Dönüşüm, Devrim

06 Kasım 2023 - 22:49 - Güncelleme: 13 Aralık 2023 - 22:59

Türkiye’nin ve dünyanın en köklü partisi olan CHP, Cumhuriyetimizin 100. Yılına denk gelen bir tarihte 38. Olağan Kurultayı’nı yaptı. Kemal Kılıçtaroğlu başkanlığında bence daha önce yapılsa daha da iyi olacak olan seçimli olağan kurultayını 4-5 Kasım 2023’te yapmış,diğer partilerde görülmeyen bir demokrasi dersi de vererek Özgür Özel’i bundan sonraki süreç için genel başkan seçmiştir. Ülkemize hayırlı olsun.

Son yirmi yıldır demokrasi adına yapılan büyük hatalar sonucu AKP tek başına iktidara getirilmiştir. Demokrasiyi istenildiğinde inilecek bir tramvaya benzetmesinin yeterince algılanamaması, siyasete dini ve ötekileştirmeyi sokarak halkı kamplara ayırması, kendine oy verecek kitleyi biat ve itaat edecek yandaşları haline getirmesi sonucu AKP yıllardır iktidarda kalmayı becerebilmiştir. Kendi adına başarılıdır; ama ülke ve siyaset adına tüm demokrasi ve cumhuriyet kazanımları birer birer yok edilerek Parlamenter Demokratik Sistemden Tek Adamlık Sistemine geçilmiştir.Ortada ne hukuk ne demokrasi ne de anayasal özgürlükler kalmıştır.

Elbette iğne/çuvaldız örneği muhalefetin sorgulanması da şarttır. Muhalefet ülkenin nerelere evirildiğini anlayıp kendi koltuklarını değil, ülkenin geleceğini kurtarmak ve demokrasi adına birlikte hareket edebilmeyi becerebilseydi bu günlere gelinmezdi. Kılıçtaroğlu bu yolu denemiş, ancak çevresindeki danışmanları(!) yüzünden olsa gerek, doğru konularda yanlış ya da yetersiz adımlar atmış, karşısındaki partilerin siyaseten AKP ile aynı taraftan geldiklerini ve her an asıllarına dönebileceklerini yeterince düşünememiş(!), sağlam anlaşmalarla masaya oturmadığından yersiz ve gereksiz tavizler vermiş, sonunda da hem Cumhurbaşkanlığı seçimlerini hem de CHP liderliğini kaybetmiştir.

İyi ve dürüst insan olmak siyasette bizim gibi Ortadoğu kültürüyle yoğrulmuş ülkelerde üzgünüm ki çok fazla bir değer kazandırmıyor… Siyasetin temelini günübirlik çıkarlar, dün ak dediğine bugün kara diyebilmek, koltuk uğruna her şeyi yapabilmek oluşturuyor! İşini bilmeyi öğretilen insanlar ülkenin, yani çocuklarının bile geleceğini kişisel çıkarları uğruna kolayca harcayabiliyorlar.

Bu süreci yaşarken hedef parti her zaman olduğu gibi CHP ve başkanı Kemal Kılıçtaroğlu idi. Yukarıda genel anlamda özetlemeye çalıştığım doğruları ve yanlışları ile ülke ve CHP tarihine kendince bir iz bırakarak gitti. Yepyeni bir yol haritası şimdi önümüze kondu.

CHP, yıllardır aynı isimlerin yerlerinde kalması sonucu geleceğe umut veremez hale gelmişti. Taban mutlaka yenilenme ve değişim istiyordu. Gençlerin siyasete heyecan katacağı, halkla yüz yüze temasın yeniden sağlanacağı bir siyaset isteniyordu. Bu da delege sisteminden vaz geçilerek her aşamada seçimlerin üyeler tarafından yapılmasıyla olacaktı.

Değişim; TDK’da “Bir zaman dilimi içindeki değişikliklerin bütünü,” Dönüşüm; “Bir durumdan başka bir duruma geçme,” ve Devrim “Belli bir alanda hızlı, köklü ve nitelikli değişiklik” olarak tanımlanıyor. Yenilikçiler diyebileceğimiz grup değişim ve dönüşümü, biraz zorlarsak da devrimi savunuyordu. Önemli olanın değişimde insanın elbisesini değiştirmesi gibi içinin aynı kalması olarak değil, elbisesiyle birlikte düşünce, davranış ve hedeflerini de yeniden belirlemesidir.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e ve ekibine bu yolda hedeflerine ulaşması dileğiyle başarılar diliyorum. Verdiği sözlerin izleyicisi olacağımız kesin… Ülkemize ve demokrasiyi amaç edenlere büyük umutlar verdi. Değişimin kaçınılmaz olduğunu her partili gösterdi. Şimdi bize düşen, bu rüzgârın arkasında durmak, partide ve siyasette devrim yapmaktır. Partiler ve koltukların kimselerin babalarından kalma olmadığını dün gösterdiğimiz gibi yarın da göstereceğimizi anlatmaktır.

Bence daha da önemlisi; seçim sonrası o salondan ayrı listelerde de olsa tüm partililerin el ele, omuz omuza çıkmak, bu dayanışma ve coşkuyu tüm yurda yaymak, asla bir seçmeni bile ötekileştirmeden, kalbini kırmadan birlikte hareket etmeye çağırmak, önümüzdeki süreçte bu dayanışmanın bir çığ gibi gittikçe büyüyeceğine inandırmaktır. Bu birlik ve dayanışma sadece CHP taraftarlarının değil, Parlamenter Demokratik Sisteme, demokrasi, laiklik ve Atatürk İlkelerine inanan halkımızın da desteğini sağlayarak iktidar yolunu da açacaktır.Geleceğimiz aydınlıktır, karartılmasına izin vermeyelim.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum