Doğan ÖZDEMİR

Doğan ÖZDEMİR

" EMEKÇİNİN KÖŞESİ "
[email protected]

Sinop'ta garip işler oluyor

09 Eylül 2023 - 14:18

Güzel coğrafyamızın kuzey yıldızı olan Sinop’umuzda ısrarla garip şeyler yapılıyor. İktidarın her zamanki gibi “ben yaptım oldu” zihniyeti ile halka sormadan, ilin gerçekleri göz önüne alınmadan millet bahçesi adı altında dayatma yaşanıyor. Öyle bir tarihi coğrafyaya sahip ki güzel ilimiz, neresine kazma vursan tarih fışkırır! Bu nedenle yeni bir alan açmak hem tarihi açıdan, hem de coğrafi yapısı nedeniyle çok olanaklı değildir. Diğer illerden gelecek konuklarımıza göğsümüzü gere gere “Sinop’umuzun her yanı tarih, üç yanı limandır, rüzgâr nereden eserse essin bir tarafta denize girersiniz” diyorduk. Gel gör ki bırakın turistleri, kendimiz bile devletin malı olan deniz kıyılarına ulaşamıyoruz! Üstelik kirlilik de aldı başını gidiyor.
Yıllardan beri bir Sakarya Caddemiz, bir Adliye ve Hükümet Konağının olduğu meydan, Uğur Mumcu Meydanı ve yeni olarak Sabahattin Ali Meydanımız oldu. İsteseniz de meydan yapılabilecek, halkın toplanabileceği bir alanımız yok. Kalan alanlarımız düzenlemeye gereksinmesi olsa da yemyeşildi. Çocuklarımızın koşup oynayabileceği parkları vardı. Aralara serpiştirilmiş ufak tefek çay ocakları                 -haddini aşmayacak ölçüde- halka hizmet veriyordu. Geldik bu güne;
Öncelikle Hükümet Konağının kaldırılarak buranın Kent Meydanı yapılacağı kararını alkışladık. Hatta konağın altına belki bir de yeraltı otoparkı yapılarak kentimizin en büyük sorunu da az da olsa ortadan kaldırılabilir diyorduk. Ama son anda vazgeçiverdiler ve hedef şaşırttılar. Hükümetin tam karşısına                                    -tarihi eserler çıktığı halde yokmuş gibi davranıp- hızla üç beş tane gündüzkondu yapıverdiler! Amacın yeşil alan yaratmak olmadığı belli olmuştu zaten…
İktidar ille de kalan bu yeşil alanı da yok etmeye yeminliymiş gibi var olan Uğur Mumcu Meydanını –herhalde adını yok etmek için- ortadan kaldırarak Millet Bahçesi yapıyor. Plan-proje aşamalarında nispeten kabul edilebilir haldeyken iş başladığında var olan yeşil alanların da betonla yok edildiğini dehşetle gördük! Araçlarımızın ön düzenlerini bozmayacak, Pazar arabalarının rahatça çekilip sessizce taşınacağı düz asfalt yolların yerine kaldırım döşeyerek olmayacak bir işe imza attılar. Şimdiden sökülmeye başladı bile…
Ve beklenen an geldi! Zaten betonla kaplanan alana “ille de bir mescit yapılacak” dendi. Benim bildiğim kadar bu mescidin yasal olarak projede yeri yok. Üstelik avuç içi kadar olan, halkın rahatlıkla gezip dinlenebileceği tek alana, çevrede yeterince cami olduğu halde ille de bir mescit yapılması aslında beklenen olaydı. Bu zamana kadar yaptıkları yapacaklarının garantisi olan yetkililer, tam da tuvaletin üç metre karşısına –ki buraya tuvalet yapılması da ayrı bir aymazlıktı-, çocuk oyun sahasının bitişiğine niye mescit yapar?
İşte olay buradadır. Şurada seçimlere aylar kaldı. Belediye seçimini kazanabilmek için dindarların değil, dincilerin desteğine gereksinme duyan iktidar yeni bir cephe açıyor! Şu anda taban alanı yasal da olmayarak ek duvarlarla genişletilen, yine projede olmayan mescide projede hiç olmayan minare de eklenecek! Böylece burası  -az sonra- kutsal alan ilan edilecek. Birileri çıkıp “burası mübarek yer, şortla falan gezmeyin” de diyecek, “şarkı türkü söylemeyin, el ele tutmayın” da diyecek, daha fazlası da olabilir.
Elbette dincilerin amacı ibadet yapacak yer sıkıntısından değil… Bu silahı seçimlerde karşı çıkanları dinsiz-imansız ilan ederek oya devşirmek! Gerçekten cami yapmak isteyenlere kimsenin karşı çıkmadığı ve çıkmayacağı ilimizde amaç üzüm yemek değil… Bir kere buraya bu gündüzkondu yapıldıktan sonra kimse cesaret edip yıkamayacağından artık bu inşaat zamanla büyüyecek ve park parça parça küçülecektir.
Bir avuç kentini seven arkadaş bunu anlatmaya çalışıyor, işimiz çok zor, ama olanaksız değil… Hedefin dincilerin oy avcılığı olduğunu da aklı başında olanlar zaten görecektir. Doğadaki yeşili değil, dolardaki yeşili daha çok sevenlerin yaşatmakta olduğu doğa katliamlarını görenlerin bu oyunlara fırsat vermeyeceğini düşünüyorum.
Sinop, kişisel hırslara ve siyasete kurban edilemeyecek kadar güzel bir kenttir.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Adem
    11 ay önce
    Yıllardır Sinoplu CHP'li belediyeler yönetiyor söyleyin Allah aşkına doğru dürüst bir hizmet aldınızmı Sinop Karadenizin incisi koca bir köy gibi.
  • Tamer
    11 ay önce
    Belediye napıyor çöpler leş gibi kokuyor kütüphanenin orası lağım kokuyor çöpler ağzına kadar dolmuş günde kim bilir kaç sefer alınıyor alınmıyor kum kapı plajında bu yazın çöplükten geçilmiyor yağmur yağıyor sular gidiyor belediye bu zamana kadar neler yaptı ki çok merak ediyorum sinopu sahipsiz bıraktılar seçimi nasıl olsa kazanamayacağız hiç bir hizmet yapılmıyor sinop'a yollar köstebek yuvası gibi hikayeden asfalt atıyorlar seçim yaklaştı yalandan yere bir kaç yeri yıkama yapıyorlar çöp kutuları yıkanmıyor öyle açılışla etkinlikler belediye başkanlığı yapılmaz ama sinopun halkına iyi oluyor ne ekersen onu biçersiniz.